zaterdag 12 juli 2008

Icann akkoord met vrijgave toplevel domeinen

Vanaf voorjaar 2009 zal het voor iedereen met genoeg geld mogelijk zijn om nieuwe toplevel domeinen (tld's) te registreren. Daarmee gaat het domeinnaamsysteem, één van de belangrijkste fundamenten van het internet en het web, flink op de schop. In plaats van en domeinnaam met een extensie naar voorkeur, zoals .nl of .com, kan binnenkort iedereen de meest uiteenlopende extensies verzinnen, registreren en uitbaten.

De afgelopen jaren kwamen er maar mondjesmaat toplevel domeinen (tld's) bij, zoals .biz,, .mobi, .eu en .asia. Met die rust zal het volgend jaar gedaan zijn. Met dit besluit zet Icann de sluizen open voor een ongebreidelde wildgroei aan tld's als .sex, .hotel, .harry, .paris, .terschelling of .noemmaareenextensie. "Er is momenteel geen bewijs om het aantal tld's dat de root kan bevatten te limiteren vanwege technische stabiliteitskwesties", concludeert de raad. (bron: webwereld.nl)

Tja, wat moeten we hier nou over zeggen. Duur? Ze schijnen 60.000 Euro te gaan kosten. Redelijk prijzig dus. Leuk voor alle bedrijven die hun naam willen beschermen.

Is het makkelijker voor internetgebruikers? Intypen van bijvoorbeeld: tv.philips in de browser zou je kunnen laten landen op de site van philips met de tv-collectie.

Is dit makkelijker dan: philips.nl/tv ? m.i. niet echt, maar er zijn altijd mensen die vinden van wel. Zeker als philips een reclamecampagne erachter zet.

Geen opmerkingen: